· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

"Oosterse sfeer in een stijlvol modern interieur"

29 jan 2019

Kelim / kilim: oosterse patronen – betekenis en symboliek

kelim patronen - betekenis en symboliek

Het duurzame kelim zie je steeds vaker in een modern en werelds interieur, niet alleen als tapijt, maar in kussens, oosterse poefjes, en banken. Het is een robuuste stof die past bij een stoere woonstijl, met veel vintage en retro woonitems. De kleuren die gebruikt worden, zijn vaak heel warm en aards, met meestal een hoofdkleur van (donker) rood.

Kelim of kilim

Het mooie van een kilim of kelim patroon is dat er veel betekenis schuilgaat achter de gebruikte patronen. Net zoals bij de gebaren en houdingen van een boeddha, kun je symboliek en betekenis zien in de patronen van een kilim. Dit maakt je oosters interieur nu juist zo bijzonder!

Patronen in kelim stof: betekenissen

De patronen van een kilim / kelim hebben een belangrijke betekenis in de oude Anatolische cultuur. De wevers zouden bepaalde patronen creëren om bepaalde kwaliteiten te versterken, zoals kracht, eenheid, vruchtbaarheid, moederlijke instincten, overvloed, geluk, bescherming of zelfs onsterfelijkheid.

Je kelim poef of tapijt vertelt op deze manier ook een beetje een geillustreerd verhaal. Het zijn vaak krachtige symbolen, die je in de patronen kunt ontdekken, zoals de heupen van een vrouw om moederschap en vruchtbaarheid uit te drukken, of de hoorns van een ram, die staan voor kracht, vruchtbaarheid en mannelijkheid.

Op deze manier ga je heel anders kijken naar je net aangeschafte kelim, of helpt het juist bij de keuze van je patroon!

Bekijk hier de collectie hoge oosterse kelim poefen

De kelim poefen uit Iran gemaakt van vintage gerecycled kelim tapijt, handgemaakt in Iran. Iedere poef is anders, en iedere poef vertelt dus weer een ander verhaal.

kelim - perzisch
Op bovenstaande foto van de Iraanse kelim poef zie je dat hier duidelijk de symboliek van de “hoorns van de ram” is gebruikt, om kracht, vruchtbaarheid en mannelijkheid uit te drukken.

kelim patronen

[begin]