· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

"Oosterse sfeer in een stijlvol modern interieur"

26 nov 2019

Handgemaakt mindfulness cadeau: een houten teak beeldje in Balinese Art Deco stijl van een reiger, kreeft en lotus bloemen uit Bali – Indonesië


Prachtig uniek vintage woonaccessoire; een houten beeld van reiger, kreeft en lotus uit de Balinese Art-Deco-periode. Dit handgemaakte woonitem toont bijzonder vakmanschap van houtsnijwerk uit Balie / Indonesië omstreeks de jaren ’20/’30. Het beeld heeft sterke Art-deco-kenmerken en is prachtig als je kijkt naar het gestileerde en vloeiende lijnen spel met boeddhistische symboliek. Prachtig mindfulness cadeau en uniek cadeau voor verjaardag, jubileum of feestdagen!

Koop het houten beeldje uit Bali hier in de webshop

Het afgebeelde tafereel vertelt dat deze reiger de kreeft met zijn vleugel lijkt te hebben gevangen en het dier bijna bij zijn staart te pakken heeft gekregen. De vogel wil het dier graag verorberen. Nu liggen zijn scharen van het dier er nog werkeloos bij, maar dat kan gauw veranderen. Zal deze kreeft nog kunnen ontkomen door met een van zijn scharen de reiger te grazen te nemen?

Afmeting beeldje: De reiger heeft een hoogte van circa 22 cm en het beeldje is circa 13 cm breed – gemaakt van massief hout van de teakboom uit Indonesië.

De symboliek volgens het boeddhisme

De reiger is geconcentreerd, en staat lang stil op dezelfde plaats, dit is een verwijzing naar meditatie. Het gaat hier om geduld, balans, vastberadenheid en stil zijn. Ook staat de reiger symbool voor zwijgzaamheid, meditatie en evenwicht.

Op de achterkant van het beeld staan twee lotus bloemen afgebeeld. Met een poot balanceert de reiger op een knop van een van de twee lotus bloemen. De lotus symboliseert in het boeddhisme zuiverheid en verlichting. Bij de kreeft of heron wordt als symboliek naar de kluizenaar verwezen. Omdat de reiger in het boeddhisme ook voor vernieuwing staat, zou je de afbeelding kunnen lezen als de eeuwige zoektocht tussen stilstaan en je terugtrekken om te bezinnen (meditatie) om vervolgens met nieuw inzicht (vernieuwing) verder het pad naar verlichting in te slaan.

De kunstenaar die dit beeld heeft uitgesneden, heeft dit met veel bezieling gedaan en aan elk detail gedacht. Er is precies het moment vastgelegd waarin de strijd ieder moment kan losbarsten. Nu is de reiger nog in het voordeel, maar dat kan zo omslaan. De prachtige spanning in de ferme snavel, de gestrekte poten, maken duidelijk dat de jacht nog niet is beslist.

De Art Deco vormgeving, die werd beïnvloed door de Nederlandse kunstenaar Willem Hofker begin vorige eeuw, heeft de houtsnijkunst op Bali verrijkt. Dit is ook terug te zien in deze vogel. Kijk naar de prachtige rijke versieringen.

Mooie patina, een heel klein stukje van de reiger snavel ontbreekt, verder in uitstekende staat. Heeft een gekapte onderkant.

mindfulness cadeau - boeddhistische symboliek - houten beeld

Naast onze grote collectie Oosterse meubels verkopen wij prachtige sfeerverlichting in oosterse stijl zoals filigrain (gaatjeslampen) en glasmozaïek hanglampen, tafellampen, wandlampen, vloerlampen en plafondlampen. Bijzondere houten meubelen met houtsnijwerk uit India, prachtige poorten uit Indonesië, unieke handgemaakte woonaccessoires zoals kussens & poefjes in de winkel / showroom in De Kwakel, vlakbij Uithoorn en Aalsmeer.

[begin]