· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

Marokkaanse fontein

08 apr 2020

Marokkaanse fontein gemaakt van decoratieve kleurrijke mozaiek tegels (Zellige) uit Fez

Laat het water maar stromen uit deze betoverende Marokkaanse fontein gemaakt van decoratieve “Zellige” mozaiek tegels, handgemaakt en afkomstig uit Fez (Marokko).

Deze kleurrijke Marokkaanse wandfontein in oosterse stijl met decoratief tegel mozaiek is een sieraad voor in de tuin, je terras, balkon of badkamer. Nieuw binnen gekomen, ook wel “muurfontein” genoemd en een mooie aanvulling op onze collectie Marokkaanse waskommen en Marokkaanse mozaïektafels.

koop de Marokkaanse fontein

Deze stijlvolle fonteinen in mediterraanse sfeer kunnen direct op het waternet van je tuin, terras, balkon, badkamer of een andere plek in huis worden aangesloten. Mocht je een patio buiten of in je huis hebben, dan is dit de eye-catcher in je tuinontwerp.

Dit model fontein is er in twee maten:

  • Het kleine model muurfontein is 93 x 53 cm met een wasbak van 28 x 18 cm
  • Het grote model wandfontein is 108 x 64 cm met een wasbak van 28 x 21 cm
  • inclusief waterpomp
  • kraan: messing / afbeelding: leeuw
  • decoratieve oosterse boog in het wandtableau die naar binnen valt waardoor een mooi diepte effect ontstaat
  • verplaatsbaar door 4 wieltjes aan de onderkant


styling tuin met muurfontein - kleurrijke Marokkaanse tegel mozaiek stijl met zellige patronen

Bekijk hier het kleine model wand fontein van Marokkaanse mozaiek tegels

Bekijk hier het grote model muurfontein van handgemaakte Zellige mozaiektegel met kleurrijke patronen

Fonteinen hebben in de Arabische wereld een speciale betekenis. Het stromende water is in de vaak droge streken een teken van welvaart. Een origineel idee in plaats van een vijver in je tuin. De prachtige gegraveerde leeuwenkop als kraan is de berberleeuw, atlasleeuw of Barbarijse leeuw Deze is ook op de Marokkaanse vlag afgebeeld, met het wapen van Marokko.

berberleeuw / atlasleeuw / Barbarijse leeuw van messing - kraan van fontein bij Marokkaanse tegel mozaiek stijl met zellige patronen

Vraag je je af wat nou precies betekent: “Zellige”, ook wel “Zellij”of in het Arabisch “الزليج” genoemd? Dit “tegeltjesmozaiek” valt onder de ambachtelijke Marokkaanse kunstvormen. Er wordt een mozaïek van veelkleurige tegels van geglazuurd terracotta in geometrische patronen gemaakt. Dit tegeltablau of tegelmozaiek wordt ook wel “arabesken” genoemd en kan vloeren en muren bedekken, maar ook tafels en fonteinen worden met dit zelligewerk bekleed. Deze versieringskunst van geometrische patronen is in de islamitische wereld ontworpen omdat de islam, in zijn strengste vorm, het afbeelden van mensen en dieren verbiedt. In de Moorse bouwkunst kun je ook zellige terug vinden, denk hierbij aan beroemde architectuur hoogstandjes zoals het Bahiapaleis in Marrakech of het Alhambra in Granada (Spanje).

styling patio in huis met muurfontein - make-over kleurrijke Marokkaanse tegel mozaiek stijl met zellige patronen

Het procedé van Zellige tegelmozaïeken uit Marokko in vijf stappen:

1. het patroon ontwerpen
2. het handmatig maken van alle steentjes
3. het uitleggen van het patroon ontwerp
4. het patroon verankeren
5. het afwerken van het tegelkunstwerk


1: het ontwerpen van het patroon

Er zijn veel Marokkaanse patronen en ook nog eens in verschillende kleurcombinaties. Naast de traditionele veelvoorkomende patronen zijn er ook meer zeldzame ontwerpen, bijvoorbeeld van een specifieke kunstenaar van eigen hand. In de patronen kom je altijd symmetrie en spiegeling tegen. Een hele bekende Nederlandse graficus (Escher) heeft inspiratie opgedaan voor zijn repeterende vormen (waar hij zo beroemd mee is geworden) door zijn bezoek aan het Alhambra in Granada. Dit paleis is één van de mooiste en best geconserveerde Arabische bouwwerken in Spanje met veel zellij-versieringen. Deze wiskundige vormen, die prachtig herkenbare patronen, als een soort fraaie puzzels, transformeren dit proces tot een universele ontwerpkunst. Eigenlijk is de basis echt heel eenvoudig. Iedereen met een geo-driehoek in huis kan de basis principes begrijpen en namaken. Je begint met het tekenen van een vierkant. Hierin teken je een cirkel die je vervolgens verdeelt in twaalf gelijke punten. Vanuit het middelpunt kun je de meest fantastische figuren ontwerpen die steeds complexer worden.

2: Het maken van alle steentjes voor het patroon
Een patroon is opgebouwd uit allemaal kleine vormpjes van steen. Deze vormpjes worden allemaal handmatig uitgehakt.
Allereerst worden er tegels gebakken van speciale klei waarna ze in de zon gedroogd worden, behandeld met gekleurd glazuur en gebakken in olijfpit ovens. Op deze manier worden deze Marokkaanse tegeltjes al eeuwenlang gemaakt. Doordat ze dus met de hand worden gemaakt, is elke tegel weer anders, dat geeft ze meteen een geleefd karakter. Alleen op de achterkant van de tegel, niet op de glazuurkant, worden de vormpjes met een mal getekend. Met slechts een klein hamertje, met super scherpe randjes, wordt uit die tegel het vormpje gehakt. De vorm van al deze steentjes zijn allemaal taps toelopend naar de achterkant toe.

3. Uitleggen van het patroon ontwerp
Als alle steentjes klaar zijn, wordt op de grond het patroon uitgelegd. Dit gebeurt met de geglazuurde zijde naar beneden, eigenlijk dus op zijn kop. Hierdoor zijn de kleuren niet zichtbaar. Dit is een nauwkeurig werkje voor de ‘patroonlegger’ en niet erg makkelijk. Zeker een extra uitdaging als er allerlei steentjes een zelfde vorm hebben maar in verschillende kleuren worden gebruikt. Niet zo raar dat je soms een “kleuren” foutje in patroon kan ontdekken.

styling terras met muurfontein - DIY kleurrijke Marokkaanse tegel mozaiek makkelijk en eenvoudig

4. Verankeren van het patroon
Als alle steentjes goed zijn gelegd, moet het patroon worden verankerd zodat het niet uit elkaar valt. Hiervoor wordt over het gehele patroon cement uitgegoten. Tegenwoordig wordt er voor tafeltjes of andere kleine objecten met kunsthars gewerkt om gewicht te besparen. Er ontstaat nu een op de grond liggende vlakke plaat. Als je deze rechtop zet, komt het mozaïek tevoorschijn en kan worden begonnen met de afwerking.

5. Afwerken van het tegelmozaïek werk
De laatste fase is het voegen van de voorkant. Alle naden tussen de steentjes, die erg dun zijn, moeten met wit voegsel worden dicht gesmeerd.
Het mozaïekpaneel is nu klaar. Als alles goed is uitgedroogd, kan het tegelpatroon niet meer uit elkaar vallen.
Niet alleen wanden van zellizj worden gemaakt op deze bijzonder bewerkelijke manier maar dus ook fonteinen!

make-over tuin en terras met Marokkaanse mozaïektegels - DIY montage verrijdbare fontein

De winkel van Interliving bezoeken

Bekijk ook onze oosterse lampen en meubels in de winkel in De Kwakel: pin aanwezig! Hier hangt onze grote collectie sfeerverlichting in oosterse stijl, zoals filigrain (gaatjeslampen) en glasmozaïek hanglampen, tafellampen, wandlampen, vloerlampen en plafondlampen. Daarnaast hebben wij een geweldige kussencollectie in oosterse stijl sierkussens, poefjes en vloerkussens. Bijzondere houten meubelen met houtsnijwerk uit India, prachtige poorten uit Indonesië, unieke handgemaakte woonaccessoires, zoals glaskralengordijnen, dienbladen en waxinehouders in de winkel / showroom in De Kwakel (open van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 15:00 uur), vlakbij Uithoorn en Aalsmeer.

woontrend Marokkaanse tegelmozaiek - oosters stijl huis en tuin

[begin]