· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

Onderhoud van mangohout: licht of donker

06 jan 2019

Onderhoud van mangohouten meubels: wordt het niet te donker?

Veel van onze meubels zijn gemaakt van mangohout: een duurzame, milieuvriendelijke houtsoort. Wij krijgen vaak de vraag hoe je mango houten meubelen (of andere woonitems) het beste kunt onderhouden.

Onderhoud

Mangohout heeft eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig, maar om het levendig te houden, kun je daarvoor bijenwas gebruiken. Bijenwas is een heel natuurlijk product, op niet-chemische basis.

Een belangrijke overweging bij deze vraag, is of het hout hier donkerder door wordt,
Het is zo dat het hout van bijenwas wat donkerder kan worden. Nu zijn er verschillende soorten bijenwas, van transparante, tot lichte en donkere bijenwas. Van de transparante bijenwas wordt het hout dan niet zo zeer donker, maar voor alle soorten bijenwas geldt, dat het hout gaat “leven”: je ziet de nerven beter, en het hout wordt minder dof, het gaat een beetje glanzen.

Licht of donker

Wanneer je het zo licht en mat mogelijk wilt houden, kun je voor een transparante matte lak of vernis kiezen, je moet dan wel eerst goed schuren.

Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken waardoor lak, anders dan olie of was, “lelijk oud” wordt. Bij bijvoorbeeld een kast speelt dit niet zo, maar bij een tafel wel. Je kunt bij een tafel dan ook het beste voor een wat duurdere, maar krasvaste lak kiezen. Wanneer je dus een licht, niet glanzend maar mat , en krasbestendig resultaat wilt, kies je voor een transparante matte slijtvaste lak. Bijvoorbeeld een twee componenten karpetlak.

Een eigenschap van mangohout is, dat het hout veel verschillende kleuren kan hebben. Dit geldt ook voor de kleur binnen een product, zoals een tafel of kast, door de verschillende kleuren nerven. Wanneer iemand een mangohouten meubel bestelt en deze zo donker mogelijk wil hebben, adviseren we dan ook om het in te wrijven met een donkere bijenwas.

kast van levendig mangohout met nerven

Bekijk mangohouten items in de webshop

[begin]