· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

Onderhoud van mangohout: licht of donker

06 jan 2019

Onderhoud van mangohouten meubels: wordt het niet te donker?

Veel van onze meubels zijn gemaakt van mangohout: een duurzame, milieuvriendelijke houtsoort. Wij krijgen vaak de vraag hoe je mango houten meubelen (of andere woonitems) het beste kunt onderhouden.

Onderhoud

Daarbij geldt: Een kast heeft veel minder intensief onderhoud nodig dan een tafel. Een kast van mangohout heeft eigenlijk weinig onderhoud nodig, Voor meubels zijn veel verschillende producten op de markt, een zeer voordelige en praktische optie is teakfix. Het heet “teakfix”, maar is naast teakhout voor alle soorten tropische hardhout te gebruiken, dus ook voor mangohout. Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis. Het is ook verkrijgbaar als “kit”, inclusief speciaal reinigingsmiddel en doek: teakfix care kit

Teakfix kopen

teakfix ook voor mangohout
Met nadruk op “kleurloos”, want een belangrijke overweging bij deze vraag, is of het hout hier donkerder door wordt. Teakfix heeft als groot voordeel dat het hout na een behandeling met Teakfix niet of nauwelijks van kleur verandert. De natuurlijke uitstraling van het mangohout blijft behouden en het meubel is beschermd tegen vuil en vochtvlekken. Tegen vetvlekken is het hout met teakfix minder beschermd, waardoor het voor een tafel niet echt is aan te bevelen.

De behandeling met teakfix kun je jaarlijks herhalen. Vantevoren het meubel even licht opschuren in de richting van de nerf.

Bijenwas of boenwas

Om het hout levendig te houden, kun je daarvoor bijenwas of boenwas, zoals Wood Antique Wax gebruiken. Dit zijn natuurlijke producten, op niet-chemische basis.

Het is zo dat het hout van bijenwas of boenwas wat donkerder kan worden. Nu zijn er verschillende soorten was, van transparante, tot lichte en donkere was. Van de transparante boenwas of bijenwas wordt het hout dan niet zo zeer donker, maar voor alle soorten was geldt, dat het hout gaat “leven”: je ziet de nerven beter, en het hout wordt minder dof, het gaat een beetje glanzen. Daar moet je natuurlijk wel van houden.

Accessoires en meubels van mangohout

Licht of donker

Wanneer je het zo licht en mat mogelijk wilt houden, en het hout maximaal wilt beschermen, kun je voor een transparante matte lak of vernis kiezen, je moet dan wel eerst goed schuren. Een goede keuze is dan Natural Wood Protector 2K. Dit is een kleurloze 2-componenten hardlak op waterbasis en geeft een onzichtbare beschermlaag zonder dat het hout verkleurt.

Als er krassen op lak komen zijn deze niet tot nauwelijks weg te werken waardoor lak, anders dan olie of was, “lelijk oud” wordt. Bij bijvoorbeeld een kast speelt dit niet zo, maar bij een tafel wel. Je kunt bij een tafel dan ook het beste voor een wat duurdere, maar krasvaste lak kiezen. Wanneer je dus een licht, niet glanzend maar mat , en krasbestendig resultaat wilt, kies je voor een transparante matte slijtvaste lak. Bijvoorbeeld een twee componenten karpetlak.

Een eigenschap van mangohout is, dat het hout veel verschillende kleuren kan hebben. Dit geldt ook voor de kleur binnen een product, zoals een tafel of kast, door de verschillende kleuren nerven. Wanneer iemand een mangohouten meubel bestelt en deze zo donker mogelijk wil hebben, adviseren we dan ook om het in te wrijven met een donkere was, zoals de donkerbruine Antique was

Meer hout onderhoud producten

kast van levendig mangohout met nerven

Bekijk mangohouten items in de webshop

[begin]