· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

Welke lamp voor mijn oosterse filigrain hanglamp?

01 dec 2016

Welke lamp voor mijn oosterse filigrain hanglamp?

“Welke lamp moet ik gebruiken voor mijn oosterse filigrain hanglamp voor het juiste effect?”. Deze vraag krijgen we regelmatig, en in al deze gevallen is niet de juiste lamp gebruikt. Voor het hele sterke schaduweffect die je op veel sfeerfoto’s op deze website ziet, gebruik je het beste een heldere eco halogeen lamp of heldere LED bulblamp (er bestaat een dimbare versie met aan de binnenkant een soort “kroontje” van een bekend Nederlands merk. (*)

Deze heldere lamp geeft de juiste verspreiding van licht voor het effect van deze lampen. Daarbij geldt: meer lumen (lichtopbrengst) = nog meer effect. Zo geeft een 40 Watt (of 625 lumen) halogeenlamp al veel effect, maar een 60 Watt (of 827 lumen) nog meer! Met “effect” bedoelen we dan zowel de lichtsterkte van het effect op de muur, als de scherpte van (de begrenzing van) de patronen.

Bekijk onze “filigrain test” aan de hand van foto’s

sterk schaduweffect

Toch is het is een persoonlijke keuze,
sommige mensen vinden zo’n sterk schaduweffect juist onrustig, en gebruiken liever een wat minder krachtige lamp, of een gewone, een matte led of spaarlamp. Een krachtige gewone led lamp kan ook veel effect geven, dit is dan een wat “vlekkeriger” of abstracter effect, met minder begrensde patronen. Deze bevelen wij aan voor mensen die het patroon van de lamp wel heel mooi vinden in de lamp zelf, maar het niet op die manier op de muur en plafond hoeven terug te zien.

Koopadvies: Een heldere LEDbulb lamp (tip: met “kroontje” aan de binnenkant) koop je al voor een paar euro, bij de karwei, gamma, supermarkt of speciaalzaak

Wij experimenteren er in de winkel vaak mee, en dan zie je dat de ene lamp geen enkel patroon of effect op de muur geeft, en de andere toch misschien weer een beetje teveel. In dat laatste geval biedt een dimmer ook uitkomst, halogeen lampen zijn altijd dimbaar.

Ideale licht oplossing

Wat wij zelf de meest ideale licht oplossing vinden, is een filigrainlamp met krachtige eco halogeen lamp (*), of heldere LEDbulb lamp, in combinatie met dimbare inbouw plafondspots. Op die manier kun je al naar gelang de situatie kiezen voor het gewenste effect. Zonder gebruik van de plafondspots creëer je een sprookjesachtige omgeving, en met een beetje draaien aan de dimmer, kun je dit sfeereffect een beetje verzwakken. Daarbij behoudt je bij een hanglamp boven tafel de lichtopbrengst op tafel, omdat je de lamp zelf niet dimt, maar het omgevingslicht.

* UPDATE: vanaf september 2018 worden de heldere halogeenlampen uit de handel genomen, vanwege nog strengere energiezuinige eisen. Een goed alternatief is de heldere led lamp. Wij hebben de heldere ledlampen getest, deze geven hetzelfde krachtige lichteffect, waarbij geldt: des te hoger het Wattage en lichtopbrengst (lumen) , des te meer en krachtiger schaduweffect. zie voor info de site van de consumentenbond

 

Oosterse lampen test

welke-lamp-voor-mijn-oosterse-filigrain-hanglamp-spaarlamp

Een filigrain hanglamp met een spaarlamp van 12 watt – 741 lumen – reflecteert geen tot amper schaduw patronen op plafond en muur.

welke-lamp-voor-mijn-oosterse-filigrain-hanglamp-led-warm-witEen filigrain hanglamp met een led lamp van 6 watt – 470 lumen – reflecteert dunne streepjes patronen op plafond en muur.

 

welke-lamp-voor-mijn-oosterse-filigrain-hanglamp-eco-halogeen-625-lumen-60wEen filigrain hanglamp met een eco halogeen lamp van 625 lumen /  42 watt reflecteert prachtige mooie zachte oosterse filigrain patronen op plafond en muur.
welke-lamp-voor-mijn-oosterse-filigrain-hanglamp-eco-halogeen-820-lumen-75wEen filigrain hanglamp met een eco halogeen lamp van 820 lumen /  52  watt reflecteert contrastrijke of sterke oosterse filigrain patronen op plafond en muur.

 

advies-filigrain gaatjeslamp - LEDbulb met dimtone en kroontje voor de mooiste licht en schaduw patronen op de muur in huis en interieur

[begin]