· Gratis verzenden boven €50
· Snelle levering
· Niet goed, geld terug
· Veilig bestellen

Interliving- Sfeervol wonen

"Oosterse sfeer in een stijlvol modern interieur"

16 dec 2017

stoere naturel mango houten kasten collectie met decoratieve witte Rangoli of kolam versieringen handgeschilderd


Voor wie van stoere naturel kleurige mango houten meubels houdt, passend in een basic boho, industrial style, landelijk of een botanische interieur hebben we goed nieuws! Onze nieuwste meubelcollectie uit India van mango hout met sierlijke witte decoratieve rangoli of kolam design is in deze stijl en heeft nog een leuk spiritueel extraatje door mooie Indiase patronen die met de hand zijn aangebracht. De patronen ontstaan met behulp van stippen die met elkaar worden verbonden om een patroon te vormen. Ze symboliseren harmonie en zijn een creatieve uiting van plezier om geluk en voorspoed te verspreiden.

Bekijk hier de hoge kast van massief mango hout
Bekijk hier de vierdeurs dressoir van naturel mango hout
Bekijk hier de tvkast van blank mango hout
Bekijk hier de tweedeurs kast met twee laden van mango hout

Deze vaak geometrische motieven zijn van generatie op generatie overgedragen en de basis is altijd hetzelfde: simpele eenvoudige geometrische vormen, goddelijke afdrukken en botanische vormen. Deze traditie heeft een diepgaande culturele betekenis in India en wordt vaak dagelijks maar juist ook gedurende festivals en belangrijke gebeurtenissen gebruikt omdat het wordt gezien als een heilig ritueel. Rangoli is een woord dat uit het Sanskriet komt en bekent “creatieve uiting van kunst door het gebruik van kleur”. Het wordt rangoli verwijst naar “rang” ook vertaald in kleur en in combinatie met “aavalli” (vertaald als “rij”) is de betekenis hiervan “rij van kleuren”. De term kolam wordt hiervoor in de Tamil cultuur gebruikt.

Deze kolam en rangoli patronen worden vaak dagelijks door vrouwen in Zuid India gemaakt, gewoon op de vloer of in de tempel. Hiervoor gebruiken ze meestal rijstebloem of gekleurd kalk. De patronen en decoraties worden ter plekke gemaakt en de grote geometrische bonte patronen worden met meerdere mensen gemaakt, vooral met Dawali. De bijzondere ontwerpen zijn een prachtige combinatie van diverse kleuren en patronen die een bijzondere kunst opleveren. Het is vooral een manier om plezier te uiten en geluk te verspreiden. Ze symboliseren harmonie en brengen voorspoed en geluk. Ook is het een manier om gasten welkom te heten in huis.

De dagelijkse rangoli patronen verdwijnen doorgaans na een of twee dagen. Dit is onderdeel van een spiritueel proces. Het wordt gezien als een reiniging van de geest. Deze spirituele reiniging brengt voorspoed en geluk voort. Filosofisch gezien omarmt het de vergankelijkheid van het leven en symboliseert het om in het “hier en nu’ te leven. De Indiase versie van mindfulness zou je kunnen zeggen.

hand geschilderde patronen van rangoli of kolam genaamd uit India voor voorspoed en geluk

Eigenlijk lijken veel van deze patronen op mandala patronen. Mandala betekent in het Sanskriet “heilige cirkel”. De cirkel is hier de oervorm van de meeste Hindoeïstische en Boeddhistische mandala’s, een vierkant met vier openingen (poorten) naar de vier windrichtingen (yantra), waarin zich een cirkel bevindt met een punt in het midden. Dit zien we ook terug in de vorm van het levenswiel, het rad van geboorte en wedergeboorte.

[begin]